Mini Bieb

Geplaatst op zondag 24 juli 2022 @ 10:00 , 49 keer bekeken

44 Little Free Library Plans That Will Inspire Your Community to Read
Ik ben er een groot fan van en voor mensen met een smalle beurs of heel heel veel lezen maar de normale bibliotheek te duur is. Zo kon ik gratis een aantal beststellers lenen. Voor al in de vakanties ben ik hier een fan van.
Wat is een mini bieb? Wel een minibieb is vaak een kast(je) van 1 tot maximaal 3 planken die in een openbare ruimte binnen of aan de straat staat en waar je kosteloos en anoniemd boeken kan ruilen en lenen. Sommigen bieden nog extra's als bv tijdschriften e.d.. 
Mensen die vaak zo'n kastje hebben of beginnen doen dat omdat ze actief boeken willen delen en ruilen en de passie voorlezen zonder dat er geld aan zit. Er kunnen echter wel wat regels aan zitten die vaak vermeld staan bij of op de kast. BV alleen ruilen en niet houden, niet je eigen boeken achterlaten maar alleen in overleg, geen dvd's etc. Hou je hier vooral aanvast. Als men zegt dat het oke is dat je ook eigen boeken achterboeken laat kan je dat wel doen, stamp echter niet alles meer dan vol maar laat bv 1 of 2 boeken achter wat er in de kast past. En laat ook nette boeken achter, niet waar bladzijdes uit zijn, in gekrast etc. Ouderdom is vaak niet erg.

Ontstaan
Het lijkt wel of het net paddestoelen zijn die uit de grond komen soms. En wie leest als collega, vriend, familie of wat dan ook en het erover heeft kan vaak je vertellen waar zij vaak komen en wat voor boeken je daar vind. Dat is juist ook de bedoeling! Soms is het zelfs zo dat je een boek in handen krijgt met sticker dat je doorgeeft! Plaats het dus in een andere mini bieb of geef het door. En hiermee is meteen de geschiedenis van de minibieb bekend. Het ontstond met het bookcrossing idee wat je met die stickers dus makkelijk kunt doen.  Zo opende in Brugge de eerste officiele minibieb in 2014 en in Duitsland zagen ze een jaar eerder in Hannover zelfs al het levenslicht.
Nederland organiseerde in 2020 de landelijk dag van de minibieb. Daar werd plaatselijk en in de media aandacht geschonken aan de minibiebs.

Hoe begin ik een mini bieb?
Het handigste is een centraal gelegen plek waar veel mensen komen deze boeken zijn vaak snel bekend en worden goed gebuikt maar in je eigen tuin of daar in de buurt kan ook. Verder ben je een collectie boeken nodig die je uit kunt lenen of wellicht dat je steeds ook boeken kwijt wilt etc. Het derde wat je nodig bent is een kast(je). Deze heeft een klep of deur nodig met glas. Maak deze water en winddicht. Dat vergt handigheid maar misschien is er iemand die je kan en wil helpen. Zet de kast in het zicht en vul m met je boeken. Hang eventueel nog een papiertje met regels op wat je wilt. Daarna kan je wat reclame maken of je melden op www.minibieb.nl of je maakt wat kleine posters en vraagt of die mogen hangen op scholen (als je bv ook kinderboeken hebt), supermarkten, een mededelingenbord etc. 
Of je nog wat extra's doet ligt aan jezelf maar maak er dan ook reclame voor. Ga bv mee met de (kinder)boekenweek, in de vakantie vakantieverhalen en reisgidsen, juni is de maand van het spannende boek etc. Zo trek je nog meer mensen naar jouw kastje en is de kans erop dat als er voor kiest wellicht soms zelfs ook leuke nieuwe boeken scoort!

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: